Contact informatie

Postbus 59
8320 AB URK
Telefoon: 0527-684141
Fax: 0527-684166

De beslissing over Pulsvisserij, een nabeschouwing

vrijdag 19 januari 2018

We hebben in de afgelopen periode voor het eerst als kottersector een gerichte voorlichtingscampagne over pulsvisserij opgezet en uitgevoerd. We deden dat als VisNed en Ned. Vissersbond in eendrachtige samenwerking. Het was een campagne waar we trots op kunnen zijn: het was eerlijk, het was feitelijk en het was professioneel. 

De VisNed communicatieadviseurs deelden hun ervaring met de medewerkers van de Vissersbond. Er ontstond zo een goed en hecht samenwerkend team - in Brussel en achter de schermen op Texel en in Emmeloord - dat in korte tijd enorm veel werk heeft verzet. 

In zogenaamde “sparks” met informatie werden alle Europarlementariërs benaderd. U kunt deze allemaal nakijken op www.visned.nl In de sparks werden feiten aangedragen waar fictie werd gepresenteerd. Bijvoorbeeld over de kwaliteit van de met puls gevangen vis. Dat moest Europarlementariërs die niets van puls wisten overtuigen van de positieve aspecten.

De Nederlandse Europarlementariërs van alle partijen - met Peter van Dalen en Annie Schreijer voorop - zetten zich volop in, maar ook de inzet van Jan Huitema (VVD) Agnes Jongerius (PvdA) en Gerben Jan Gerbrandy (D66) mag niet onvermeld blijven.

Een vuile en effectieve anti puls campagne

We dachten dat redelijkheid aan de orde zou zijn en dat informatie nuttig werk zou doen. Maar we rekenden buiten de waard. Een gelegenheidscoalitie van boze vissers uit Frankrijk en Engeland, de via Greenpeace gefinancierde club LIFE en het activistische BLOOM uit Frankrijk voerden een vuile maar heel effectieve campagne, gebaseerd op leugens en grove beschuldigingen. Ze deden dat super professioneel en ze waren met veel meer.

Om te beginnen organiseerden ze vorige week een twee uur durende bijeenkomst in Brussel waar wetenschappers, vissers en supermarkten hun ongefundeerde beschuldigingen opeen konden stapelen. De rapporten van ICES en STECF werden neergesabeld of uit hun verband gerukt. Onwaarheden over de techniek werden verkondigd. Net als over de procedure van de toekenning van de pulsontheffingen.

Maar dat was genoeg om de anti-puls gevoelens aan te wakkeren. We zagen het voor onze ogen gebeuren. Parlementariërs die puls een goed middel vonden of het ‘voordeel van de twijfel’ gunden, veranderden van mening.

Wij werden ondertussen op een agressieve manier bevraagd door Franse media. Verhalen van echte onderzoeksjournalisten met een afgewogen verhaal werden niet genoemd. En we zagen een grote groep anti-puls actievoerders in zowel Brussel als Straatsburg in het Europees Parlement. Op sociale media was men uiterst effectief bezig. Kortom: een staaltje effectieve lobby en manipulatie van gegevens die zijn weerga niet kende.

En het werkte: het feitenrelaas werd niet meer gehoord, alle redelijkheid was zoek en met 400 tegen 230 stemde het plenaire EP voor een algeheel verbod op Pulsvisserij. Waar het Visserijcomité van het EP in november nog met driekwart meerderheid voor puls koos draaide het beeld in de plenaire vergadering volledig om. Het verbijsterde kenners, want zoiets hadden ze nog nooit meegemaakt.

BLOOM was met leugens zeer succesvol, ze hebben de kans vergroot dat 450 gezinnen in Nederland geruïneerd worden terwijl het de Franse vissers naar onze overtuiging helemaal niets gaat opleveren.

Het ging niet om puls maar om heel iets anders

Aan het eind kwam de aap volledig uit de mouw. Het ging niet om puls, nee het ging om het vissen met grote schepen met gesleept vistuig. BLOOM en anderen vinden dat er slechts met passief tuig - met staand want of lange lijnen - gevist mag worden door kleine ambachtelijke vaartuigen en dat alle actieve bodemvisserij moet verdwijnen. Hoe de wereld gevoed moet worden vertellen ze er niet bij. De emotie zit behoorlijk diep. Na de stemming siste een Franse visser ons toe: ‘zo, nu gaan jullie ook naar de bliksem.’ Als dit zo door gaat, zijn er uiteindelijk alleen maar verliezers…

← Overzicht